Glas- & steenwol

Minerale wol
Wat is glas- en/of steenwol?

Glaswol is een silicaat dat gebruikt wordt als isolatiemateriaal. Het wordt vervaardigd uit zand en gerecycled glas. Het is niet brandbaar en niet oplosbaar in water, en daardoor erg geschikt als bouwmateriaal.

Steenwol of rotswol genoemd, is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit diabaas of basalt. Bij 1400°C wordt de steenmassa gesmolten en wordt vervolgens met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof weer tot draden. Samen met een bindmiddel wordt dit in een verhardingsoven tot een mat gemaakt. De steenwol wordt gebruikt voor warmte-isolatie. De eigenschappen van deze isolatie materialen zijn onder andere dat ze onbrandbaar zijn en ook een geluidsabsorberende werking hebben.

Deze isolatiematerialen worden kunstmatig gemaakt in tegenstelling tot asbest wat een natuurlijk voorkomend mineraal is. Glaswol en steenwol vallen ook onder noemer minerale wollen.

Wat zijn de eigenschappen van minerale wollen?

Deze wollen hebben de volgende eigenschappen;

  • Warmte isolerend
  • Onbrandbaar
  • Geluidsabsorberend
Wat zijn de risico’s?

Het gebruik van glaswol en steenwol kan leiden tot huid- en longaandoeningen. Inademing van glas- en steenwolvezels kan leiden tot longfibrose, een chronische en niet te genezen aandoening die gepaard gaat met ademnood. Tijdens het werken met glas- en steenwol kunnen vezels vrijkomen door bijvoorbeeld het op maat maken van het materiaal (knippen, snijden en zagen) of bij mechanische bewerkingen (zoals boren, zagen of breken). De vezels kunnen op de huid of in de ogen komen en je kunt de vezels inademen. Voor de vezels in de lucht bij het werken met minerale wol geldt een Maximale Aanvaarde Concentratie (MAC) van 2 vezels/cm³ (uitgaande van een achturige blootstelling per etmaal).